Prezentare proiect

placa informativaCentrul Educational Multifunctional “IMPREUNA”

Proiectul Centrul Educational Multifunctional “IMPREUNA“ vizeaza infiintarea unor servicii specifice de suport pentru comunitatea din Margineanu si implementarea de masuri integrate pentru imbunatatirea accesului la educatia formala si nonformala, reducerea inegalitatilor existente, excluziunea economico-sociala si combaterea discriminarii.
Proiectul urmeaza sa se realizeze in satul Mihailesti, comuna Mihailesti, judetul Buzau, comuna cu o populatie totala de 2.084 de locuitori, din care 561 de etnie roma, cei mai multi, traind in satul Margineanu.

Scopul proiectului va fi atins prin infiintarea unui Centru Educational Multifunctional, centru de tip “Scoala dupa scoala”, in comuna Mihailesti pentru grupurile vulnerabile ale comunitatii de romi din satul Margineanu. Copii si tinerii aflati in situatie de risc care se confrunta in proportii ridicate cu o multitudine de probleme educative grave, complexe, vor primi suport prin adoptarea unor masuri coerente adaptate nevoilor pentru atingerea rezultatelor asteptate.

Promotorul de Proiect este Primaria comunei Mihailesti avand ca partener de proiect Scoala Gimnaziala Mihailesti si Grupul de initiativa al comunitatii de romi din Margineanu.
Centrul multifunctional va fi construit in satul Mihailesti, pe un teren ce apartine Primariei Mihailesti, in imediata vecinatate a Scolii Gimnaziale. Transportul copiilor la si de la centru se va face cu ajutorul microbuzului scolar aflat in proprietatea scolii.
Localul ce va fi construit va avea o suprafata de 225 mp si este compus din doua sali de curs, un cabinet de consiliere, o sala de informatica si grup sanitar. Sistemul de incalzire este asigurat de o centrala pe lemne, iar alimentarea cu apa se face in regie proprie.

Necesitatea infiintarii acestui Centrului Educativ Multifunctional este determinata de situatia in care se afla copii si tinerii comunitatii de romi din Margineanu, care au nevoie de sprijin pentru a evolua, reducandu-se diferentele sociale. Prin acest proiect vrem sa demonstram ca si copii de romi au multiple calitati, nu trebuie caracterizati ca persoane care prejudiciaza imaginea comunei, si daca sunt indrumati si ajutati pot fi exemple pentru cei din jur.

Obiectivul general al proiectului este:
– imbunatatirea accesului unui numar de 200 de copii si tineri, aflati in situatii de risc, la educatia formala si nonformala prin implementarea unui program educational de sprijin de tip “Scoala dupa scoala”, furnizarea de servicii de ocupare, dezvoltare personala si cresterea gradului de constientizare a importantei educatiei in randul familiilor de romi;
– imbunatatirea situatiei si a frecventei scolare prin activitati de remediere a situatiei la invatatura pentru un numar de 100 de copii ( prescolari-40, scolari ciclu primar-40, scolari ciclu gimnazial-20);
– cresterea nivelului de constientizare privind importanta educatiei pentru 125 de parinti;
– facilitarea accesului pe piata muncii pentru 100 de tineri aflati in situatie de risc, prin consiliere si orientarea lor spre meserii pentru care au aptitudini;

Activitatile zilnice desfasurate in cadrul centrului presupun servicii de ingrijire a copilului, asigurarea mesei, indrumare in efectuarea temelor, activitati desfasurate cu elevii cu dificultati cognitive, emotionale, tulburari de limbaj, activitati de dezvoltare pentru elevii capabili de performanta.
In timpul vacantei de vara, in cadrul centrului va functiona Gradinita estivala, si va avea ca scop reducerea abandonului scolar si facilitatea inscrierii copiilor prescolari in ciclul primar.
O alta activitate importanta este cea de dezvoltare a abilitatilor TIC, unde, in cadrul cabinetului de informatica, tinerii din comuna vor invata tainele calculatorului si cat este acesta de util in rezolvarea anumitor probleme.

Avand in vedere faptul ca in comunitatea de romi din satul Margineanu meseria de baza a batranilor a fost cea de lautar, ne propunem sa infiintam Taraful din Margineanu. Se vor inscrie copii si tineri in functie de talentul nativ, pentru care se vor asigura costume populare, instrumente muzicale ( tambal, orga, vioara ). Viitorii membri ai tarafului vor fi instruiti de profesori de specialitate.
Prin implementarea proiectului si atingerea rezultatelor propuse, copiii, tinerii, si parintii din comunitatea de romi din Margineanu, vor depasi conditia de persoane aflate in situatie de risc, prin reducerea inegalitatilor sociale si promovarea incluziunii sociale.
Masurile initiate de Primaria Mihailesti impreuna cu Grupul de Initiativa al comunitatii de romi din Margineanu, precum si cu Scoala Gimnaziala Mihailesti, vor duce la combaterea situatiilor de risc in care se afla grupurile vulnerabile.

Bookmark the permalink.