Ziua copilului

1 iunie reprezintă Ziua Copilului, ziua în care toţi copiii trebuie să se simtă bine, să primească cadouri, să se distreze împreună. În această zi, fiecare dintre noi îşi aminteşte de momentele frumoase ale copilăriei, întorcându-se cu gândul în trecut sau retrăind-o prin ochii oricărui copil.

In Turcia, Ziua Copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în data de 23 aprilie 1920. Ziua Internaţională a Copilului a fost sarbatorită pentru prima oara în lume în octombrie 1953 şi a fost susținută de către Uniunea Internaţională pentru Bunăstarea Copilului din Geneva.
Ideea de a avea o zi internaţională a copilului i-a venit lui Rubab Mansoor, elev în clasa a 8-a şi a fost acceptată şi adoptată de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1954. În același an, Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al UNICEF a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi pentru aşa-numita „Ziua Copilului” (“Universal Children’s Day”).
În România, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului s-a constituit la 1 ianuarie 2005, însă deocamdată nu se ştie cand a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Internaţională a Copilului
Nu se ştie nici de ce ziua de 1 Iunie a fost aleasă ca Ziua Internaţională a Copilului, însă există o teorie care spune că data de 1 iunie a fost aleasă după ce un consul chinez a adunat la un loc mulți copii fără părinți pentru a sărbători Festivalul Dragonului (care picase în acel an în data de 1 iunie).
Prin promulgarea Legii pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, ziua de 1 iunie, Ziua Copilului, a devenit sărbătoare legală.

Tinand cont de faptul ca nici noi nu puteam sa trecem cu vederea ziua copilului in cadrul Centrului educational Multifunctional IMPREUNA a fost organizata activitatea educativ – culturala „Copilarie lume de vis si fantezie” la care au participat si copii din cadrul Centrului Multifunctional Calvini.

Bookmark the permalink.